Był taki czas , całkiem niedawno, kiedy wydawało się, że połowa pracujących ludzi w Polsce rzuca swoją pracę i wyprowadza się na wieś uprawiać ekologiczną marchewkę czy produkować sery. Nawet mój kuzyn spędził weekend na kursie produkcji serów dla początkujących czy jakoś tak. Całe szczęście (albo nieszczęście, bo miałabym teraz dostawy super serów prosto z krakowskiego Kurdwanowa) doszedł do wniosku, że nie ma miejsca w swoim domu na tak dużą lodówkę. Nie wiem jak tam idzie tym tłumom na Mazurach i ich stadom kóz. Na Fuerteventurze hodowla kóz ma się całkiem nieźle. Podobno liczebnością swoją przewyższają wielkość populacji mieszkańców wyspy. Być może jest to kolejna legenda marketingowa (jak ta o Omarze Sharifie i jego domu na Lanzarote), bo tabunów wałęsających się tutaj kóz nie zauważyliśmy. 

 Fuerteventura wakacje, ferma kozia, ser majorero

 

O co chodzi z tymi kozami i serem – wakacje z produktem regionalnym

Ser Majorero produkuje się z mleka pochodzącego od kóz rasy… Majorero! Robi się go z surowego mleka, które w samo w sobie jest bardzo tłuste. Kozy pasą się wątłymi porostami, ziołami i majerankiem, co wpływa na smak ich mleka. Majorero występuje w trzech wersjach: ze skórką posmarowaną olejem, natarty papryczką pimento lub mączką z opiekanej kukurydzy. Podobno najlepszy ser dojrzewa cztery miesiące. Stąd  też na etykietach znajdziecie różne typy. Co one oznaczają?

  • Oueso fresco/tierno, to ser świeży, miękki, spożywany 8-20 dni od produkcji
  • semicurado – półtwardy, 20-60 dni dojrzewania
  • currado, najdroższy, twardy, leżakuje 2 miesiące do roku

 

oznakowanie serów majorero

kozy majorero

 

Jak się produkuje ser majorero? Kozie mleko gotowane jest na małym ogniu (temperatura do 30 stopni). Potem trafia do formy, by odseparowała się serwatka. Taki miękki ser ubija się w okrągłym koszyku wyplatanym z liści palmy. Ubija i dociska drewnianymi deseczkami. I tak kilka razy. Średnica sera waha się od 15 do 35 cm a grubość 6-9 cm. Waga 1-6 kg.

 

Fuerteventura wakacje, ferma kozia, ser majorero

 

Farmy serowe na Furteventurze

Wytypowałam ją po nazwie. Betancurię otaczają niezłe góry. I to na nich ukryte są przeróżne gospodarstwa, w tym i moja Finka Pepe. Nazwa tak bardzo kojarzyła mi się z bohaterką kreskówek świnką Peppe, że od razu zaznaczyłam sobie tę kozia farmę na mapie. Finka Pepe, to po prostu farma człowieka o imieniu Pepe. To popularne miejsce i jeśli traficie na dwa autobusy wycieczkowe, to lepiej poczekajcie. W środku nie ma aż tak dużo miejsca: zagrody dla kóz, dojarnia i mały sklepik ze stołami. W wakacje pewnie można tu coś zjeść. Dają paragony i można płacić kartą!!!

 

Fuerteventura wakacje, ferma kozia, ser majorero

Fuerteventura wakacje, ferma kozia, ser majorero

Fuerteventura wakacje, ferma kozia, ser majorero

 

Na wyspie jest sporo farm i prawie każda sprzedaje sery. Tak samo w wielu miejscowościach (np. w Betancurii) znajdują się po prostu sklepy z serami. 

 

Muzeum sera, ogród kaktusów i wiatrak

W środku wielkiego ogrodu kaktusów stoi biała willa i młyn – wiatrak. Ogród kaktusów jest ładniejszy od tego na Lanzarote i wygląda na większy (chociaż pewnie nie jest). Wielkie kolczaste kule i wysokie drzewa ocieniają alejki. Nie ma tu ławek, więc nie liczcie, że się ukryjecie przed słońcem. Ale każda roślina została tu stosownie podpisana, więc można się trochę poduczyć. Ochłodę znajdziecie wewnątrz Muzeum Sera Majorero. W środku na wielkich tablicach znajdują się kompletne informacje na temat sera z Fuerteventury. Niektóre tablice są interaktywne, ale nie wszystkie działają. Czasem trzeba wcisną jakiś przycisk, by zaczął się wyświetlać jakiś film. Możecie urządzić sobie wakacyjne rodzinne zawody w dojeniu kozy: na wystawie znajduje się sztuczna tylna część kozy i stołeczek. Wystarczy usiąść i pociągnąć za wymiona! Nie jest to takie proste jak się wydaje, trzeba mieć sporo siły w dłoniach. Dlatego też kawałek dalej wystarczy wcisnąć przycisk i poznamy technologię dojenia przy pomocy maszyny. Serowi smakosze mogą wykuć na blachę oznaczenia na etykietach, by nie dać się w przyszłości omamić podróbką majorero. Wakacje w oborze i serowarni na całego! Jeśli czytaliście mój post o wiatrakach na Fuerteventurze, to wiecie dlaczego powinniście odwiedzić to muzeum sera i wspiąć się na piętro tutejszego wiatraka.

 

Museo Queso Majorero. Fuerteventura

Muzeum sera Majorero, Antiqua, Fuerteventura, wiatrak

Jardin de Cactus, Fuerteventura

 

Fuerteventura: Museo del Queso Majorero – godziny otwarcia, cena biletu, mapa

1 listopad 30 kwiecień 9.30 – 17.30 (taka kartka była wywieszona na kasach muzeum)

strony internetowe podają: wtorek – sobota 10-18

cena biletu: 2 euro

 

 

 

Pytania, interpelacje, postulaty, sprostowania – piszcie śmiało w komentarzach ?